Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Θα γίνουν φθηνά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στρέφονται όλο και περισσότερο σε μπαταρίες ιόντων λιθίου για να τροφοδοτήσουν τα προϊόντα τους. 

Η Tesla Motors  έχει ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου που θα μειώσει δραστικά το κόστος των καυσίμων και σταδιακά θα παράγει περισσότερες μπαταρίες ιόντων λιθίου ανά έτος από το συνολικό ποσό που παράγεται σήμερα σε όλο τον κόσμο.


Η εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει οσονούπω περισσότερες λεπτομέρειες για το επικείμενο «gigafactory», ένα τεράστιο εργοστάσιο στις ΗΠΑ που θα παράγει μπαταρίες αρκετές για να αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από 24.000 που ήταν πέρυσι, σε πάνω από 100.000 το 2018. Ήδη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες κυψελών ιόντων λιθίου και εάν ο τομέας αναπτυχθεί όπως αναμένεται, μπορεί να απαιτείται μια ολόκληρη νέα βιομηχανική βάση για την παραγωγή μπαταριών.
42 αυτοκίνητα, 5 γιγαβατώρες
Ιδού τα στοιχεία από το προηγούμενο έτος - το πρώτο πλήρες έτος παραγωγής του ηλεκτρικού πολυτελούς σεντάν Model S. Βάσει του EV- Sales.Blogspot.com, το οποίο παρακολουθεί τις πωλήσεις των 42 διαφορετικών ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο, ο τομέας φαίνεται να έχει καταναλώσει περίπου 4800 μεγαβατώτες (MWh) των μπαταριών ιόντων λιθίου.
Η έρευνα αγοράς έχει προβλέψει ότι το 2013 η συνολική παγκόσμια αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου - με εξαίρεση τα αυτοκίνητα- θα είναι περίπου 40.000 MWh (με ένα υγιές περιθώριο σφάλματος). Αν προσθέσουμε τον τομέα των αυτοκινήτων, τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσωπεύουν ήδη περίπου το ένα δέκατο της παγκόσμιας χρήσης κυψελών ιόντων λιθιου. Και αυτό έρχεται μόνο τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο του Nissan Leaf και του Chevy Volt, τον Δεκέμβριο του 2010.
Tesla εναντίον Nissan
Στη συνέχεια ήρθε το Model S της Tesla, που τέθηκε σε μαζική παραγωγή το φθινόπωρο του 2012. Αν και το ξεπέρασε το Nissan Leaf, η πολύ μεγαλύτερη μπαταρία του σήμαινε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Καλιφόρνια χρησιμοποιεί πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα ιόντων λιθίου ανά αυτοκίνητο. Η Tesla έχει πει ότι το περισσότερο από το 70 τοις εκατό του Model S που πωλήθηκαν το 2013 ήταν η έκδοση με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 85 kWh. Η εταιρεία αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί ελαφρά με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι αγοραστές του Model S έχουν εξελιχθεί από «δοκιμαστές» σε «πλειονότητα». Αυτό δείχνει ότι το μέσο Model S έχει μπαταρίες 77-78 kWh. Πολλαπλασιάζοντας με τα 22.477 οχήματα που η εταιρεία πούλησε σε όλο τον κόσμο το περασμένο έτος, διαπιστώνουμε ότι η κατανάλωση της μπαταρίας ιόντων λιθίου της εταιρείας ανήλθε σε περίπου 1750 MWh - λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο της χρήσης της μπαταρίας του κλάδου.
Τα πολύ περισσότερα Nissan Leafs που πουλήθηκαν πέρσι καταναλώνουν περίπου 1100 MWh. Μαζί, αυτά τα δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν περίπου το 60 τοις εκατό της χρήσης ιόντων λιθίου στον τομέα των αυτοκινήτων το περασμένο έτος.
Tesla εναντίον Apple
Η κατανάλωση της μπαταρίας της Tesla το 2013 ήταν κατά πάσα πιθανότητα περίπου το ήμισυ της Apple. Η Apple φέρεται να έχει πουλήσει 71 εκατομμύρια iPads και 150 εκατομμύρια iPhones κατά το οικονομικό έτος 2013. Χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή σύνθεση του προϊόντος, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η μέση μπαταρία ενός iPad είναι 30 βατώρες και ο μέσος όρος της μπαταρίας του iPhone είναι 5.4 βατώρες. Η κατανάλωση της μπαταρίας της Apple το 2013 θα ήταν επομένως περίπου 3000 MWh.
Αυτό μπορεί να δώσει κάποια βάση στις φήμες που θέλουν την Tesla και την Apple να συνεργάζονται στο GigaFactory και ότι οι μπαταρίες θα ήταν ένα βασικό θέμα συζήτησης στην κρυφή συνάντηση στελεχών των δύο εταιρειών πέρυσι. Ενώ η Tesla και η Apple χρησιμοποιούν διαφορετικούς μηχανισμούς μπαταρίας, οι οικονομίες κλίμακας μπορεί να επιτρέψουν στο GigaFactory την φθηνότερη παραγωγή μπαταριών κάθε είδους.
Οι άλλοι κατασκευαστές
Αν και το Chevy Volt ξεπέρασε το Tesla Model S το 2013, η πολύ μικρότερη μπαταρία του οδήγησε σε μια πολύ χαμηλότερη κατανάλωση, περίπου 450 MWh. Αυτό ήταν αρκετό για να μπει η χρήση μπαταριών του Volt στην τρίτη θέση όσον αφορά τους ηλεκτρικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Η μικροσκοπική μπαταρία του Toyota Prius Plug -In Hybrid, από την άλλη πλευρά, σημαίνει ότι το τέταρτο σε πωλήσεις ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο το 2013 κατατάσσεται μόλις στην όγδοη θέση όσον αφορά τη χρήση μπαταρίας ιόντων λιθίου, πίσω από το Mitsubishi Outlander PHEV, το Renault Zoe, το Renault Kangoo ZE και το BYD E6.
Το κινεζικό BYD E6 ήταν το μόνο άλλο ηλεκτρικό όχημα που διαθέτει μπαταρία ίση με του Tesla, παρά τις μέτριες πωλήσεις που εκτιμούνται σε 1684 οχήματα. Το BYD (στο οποίο έχει μερίδιο και ο φημισμένος επενδυτής Warren Buffett) έχει υψηλές βλέψεις: τα ηλεκτρικά λεωφορεία του έχουν μια τεράστια 324 kWh, που παρέχει 150 και πλέον χιλιόμετρα και επιτρέπει στους φορείς να επαναφορτίζουν μια φορά την ημέρα. Δεδομένης της ανάπτυξης στον τομέα, φαίνεται ότι αποτελεί θέμα λίγων χρόνων τα ηλεκτρικά οχήματα να αποτελούν το 20, 30 ακόμη και το 50 τοις εκατό της παγκόσμιας χρήσης μπαταρίας ιόντων λιθίου. Σε μόλις τρία χρόνια, τα ηλεκτρικά οχήματα φαίνεται να έχουν περάσει από το μηδέν στο δέκα τοις εκατό της αγοράς της μπαταρίας ιόντων λιθίου. Φανταστείτε πού μπορούν να φτάσουν τα επόμενα τρία χρόνια - για να μην πούμε το 2020.
antinews

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...