Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Υπέρογκη αύξηση ασφαλίστρων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Στην υπέρογκη αύξηση ασφαλίστρων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αναφέρεται η ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη και Γ. Ψαριανού.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με το ν. 2251/1994 όπως τροποποιήθηκε με το ν . 3587/2007 και με την αρ. 1030/2001 απόφαση του Αρείου Πάγου, η μονομερής αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, δίχως εύλογα και αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία να εμπεριέχονται στη σύμβαση που έχει υπογραφεί, έχει κριθεί παράνομη και καταχρηστική.

Παρ’ όλα αυτά, πολλές ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προβαίνουν σε υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων ζωής και ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών χωρίς προειδοποίηση και καταχρηστικά, με κριτήρια των οποίων η εγκυρότητα δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ασφαλισμένο. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τα άτομα πάνω από 50, τα οποία δεν μπορούν να διακόψουν τη σύμβαση με την ασφαλιστική εταιρεία, γιατί είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν όχι απίθανο, να τους ασφαλίσει οποιαδήποτε άλλη. Είναι κατά κάποιο τρόπο «όμηροι» των αποφάσεων της ασφαλιστικής εταιρείας.

Εκατοντάδες καταγγελίες έχουν γίνει στον συνήγορο του καταναλωτή, ακόμα και για αυξήσεις που κυμαίνονται σε διψήφιο ποσοστό, αλλά οι εταιρίες συνεχίζουν να θέτουν μονομερώς υποκειμενικά και αόριστα κριτήρια βάσει των οποίων αναπροσαρμόζουν τα ασφάλιστρα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
  • Είναι σύννομη η πρακτική των ασφαλιστικών εταιρειών να προβαίνουν σε υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων;
  • Προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση σχετική ρύθμιση ώστε να υπάρχουν σαφή κριτήρια και όρια στις αυξήσεις των ασφαλίστρων, και ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που δεν έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν αλλάζοντας ασφαλιστική εταιρεία;
  • Τι προτίθενται να πράξουν για περιπτώσεις εταιρειών που δεν συμμορφώνονται με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις και προβαίνουν σε μονομερείς και μη αντικειμενικά αιτιολογημένες αυξήσεις ασφαλίστρων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...