Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Επικίνδυνοι όσο οι μεθυσμένοι όσοι οδηγούν με χαντς φρι

ΟΣΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ μιλώντας στο κινητό τους με συσκευή χαντς-φρι είναι εξίσου επικίνδυνοι με αυτούς που οδηγούν μεθυσμένοι, πιστεύουν επιστήμονες. Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Γιούτα διαπίστωσαν πως όταν κάποιος χρησιμοποιεί το κινητό του με χαντς-φρι ενώ οδηγεί, η προσοχή του στην οδήγηση μειώνεται όσο και αν οδηγούσε έχοντας πιει οινοπνευματώδη πάνω από το νόμιμο όριο. Χρειάζεται κατά ένα πέμπτο περισσότερο χρόνο για να πατήσει το φρένο σε περίπτωση ανάγκης και προσέχει λιγότερο την κίνηση γύρω του.
Οι ψυχολόγοι Τζέισον Ουότσον και Ντέιβιντ Στρέγιερ που διενήργησαν την έρευνα (δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ρsychonomic Βulletin and Review») τονίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι σημαντικά επειδή αποδεικνύουν πως η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα τη φορά. Αυτό ισχύει για το 97,5% των οδηγών, οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν ότι 2,5% των 200 εθελοντών που χρησιμοποίησαν ως δείγμα για την έρευνά τους ήταν ικανοί να κάνουν δύο πράγματα ταυτοχρόνως.
Η προσομοίωση
Όταν κλήθηκαν να οδηγήσουν (σε μηχάνημα προσομοίωσης) έχοντας ταυτόχρονα μια συνομιλία στο κινητό με χαντς-φρι κατά την οποία έπρεπε να απομνημονεύσουν λέξεις και να λύσουν μαθηματικά προβλήματα, οι οδηγοί που αποτελούν αυτό το 2,5% δεν χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να φρενάρουν, κρατούσαν τις σωστές αποστάσεις και έλυναν σωστά τα προβλήματα, ενώ η ικανότητά τους να απομνημονεύουν αυξήθηκε κατά 3%.
Πάντως ο δρ Ουότσον προειδοποίησε πως «ενώ όλοι μας θέλουμε ενδεχομένως να πιστεύουμε ότι είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα, οι πιθανότητες να μην είμαστε είναι συντριπτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...