Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Εγκαινιάστηκε το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής «Πάνος Μυλωνάς» στην Πάτρα

Cars and ColorsImage by Thomas Hawk via Flickr
Εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε σε χρήση το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του δήμου Πατρέων, το οποίο ονομάστηκε «Πάνος Μυλωνάς».
Το πάρκο έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση κυρίως παιδιών, αλλά και νέων ανθρώπων σε θέματα οδικής ασφάλειας και προστασίας της ζωής.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σωστή ενημέρωση για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το πάρκο θα μας δώσει, μέσα στα χρόνια που έρχονται, τη δυνατότητα να εκπαιδεύουμε τους νέους και τις νέες μας, να τους δίνουμε την ευκαιρία να αποκτούν την αίσθηση του δρόμου, της κίνησης και των κανόνων οδικής συμπεριφοράς. Πιστεύω βαθύτατα ότι αυτή είναι μια σημαντική συμβολή του δήμου απέναντι στο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων».
Επίσης ο Ανδρέας Φούρας ανέφερε ότι το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής κόστισε περίπου 700.000 ευρώ, ενώ πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έχει την έγκριση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Μυλωνά, υπογράμμισε, στην ομιλία της, ότι το Ινστιτούτο θα αγκαλιάσει τις δράσεις που θα υλοποιηθούν στο πάρκο και θα συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων αλλά και τους υπευθύνους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου, όπως είπε, να αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Παράλληλα, τόνισε ότι στο πάρκο θα πραγματοποιούνται, κατά προτεραιότητα καινοτόμα προγράμματα για τα παιδιά και τους γονείς τους.
Ακόμη η Βασιλική Μυλωνά σημείωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή για το Ινστιτούτο η ονομασία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής «Πάνος Μυλωνάς», ο άδικος χαμός του οποίου στάθηκε αφορμή για την ίδρυση και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας».
Στην τελετή εγκαινίων υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, και διανεμήθηκε υλικό για την κυκλοφοριακή αγωγή. Το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ως παιδαγωγικά κατάλληλο να αξιοποιηθεί από τους υπεύθυνους Αγωγής Υγείας.
Όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, οι μαθητές, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, διδάσκονται τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, και με την ενεργή συμμετοχή τους μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, να χρησιμοποιούν σωστά τις διαβάσεις, τα φανάρια και να εμπεδώνουν την αξία και τη χρήση της σήμανσης του δρόμου, και μέσα από συνεργασία βρίσκουν απαντήσεις σε τυχόν απορίες τους. Έτσι με την βιωματική μάθηση, τα παιδιά αναπτύσσουν διάλογο σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή, καταλήγουν μόνα τους στις σωστές απαντήσεις και βιώνουν, παίζοντας στο σχολείο, τους σωστούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.
Επίσης μέσω των ασκήσεων και των στοιχείων που τα παιδιά θα γνωρίζουν στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, θα μαθαίνουν τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούν ως πεζοί, ως ποδηλάτες και ως επιβάτες, χρησιμοποιώντας τις υποδομές του πάρκου.
www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...