Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Λιπαντικά αυτοκινήτων: Η τεχνολογία ευνοεί τους καταναλωτές


Σύμμαχος στην τσέπη του καταναλωτή η τεχνολογική πρόοδος, σύμφωνα με μελέτη της Icap για τη συγκεκριμένη αγορά.


Πολύτιμος σύμμαχος για την τσέπη του καταναλωτή εμφανίζεται η πρόοδος στην τεχνολογία, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται σε μελέτη της Icap Group αναφορικά με την πορεία της αγοράς λιπαντικών οχημάτων.

Ειδικότερα, μολονότι η εγχώρια αγορά εμφανίζει πτωτική πορεία στη διάρκεια της τελευταίας διετίας-τριετίας, στο πλαίσιο της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται ο τόπος, υποχωρώντας κατά 11,3% το 2001 και 10% το 2012, συνολικά ακολουθεί καθοδική πορεία, (σε ποσότητα εκποιούμενων προϊόντων) από το 1994.

Η πτωτική πορεία της αγοράς, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, «ως ένα βαθμό, έχει προκύψει από τις λιγότερο συχνές αλλαγές λιπαντικών, που απαιτούν τα σύγχρονα τροχοφόρα οχήματα, καθώς και από την ποιοτική βελτίωση των λιπαντικών. Επιπροσθέτως, η βαθειά οικονομική ύφεση, η οποία έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, έχει ως συνέπεια τη μείωση του “μεταφορικού” έργου των επαγγελματικών οχημάτων – φορτηγών (λιγότερα διανυθέντα χιλιόμετρα) από εταιρείες μεταφοράς εμπορευμάτων, καθώς και της χρήσης βαρέων οχημάτων από τις τεχνικές – κατασκευαστικές εταιρείες με άμεση επίδραση στην κατανάλωση λιπαντικών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς (55%, το 2011) απορροφάται από τα διάφορα οχήματα, εκτός των επιβατικών αυτοκινήτων (φορτηγά, λεωφορεία, γεωργικά οχήματα) και ακολουθούν τα επιβατικά αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες. Στη λιανική αγορά λιπαντικών οχημάτων, εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος καταναλώνεται από τα συνεργεία/ αντιπροσωπείες (περίπου το 70%, το 2011) και ακολουθούν τα πρατήρια καυσίμων, τα λιπαντήρια και τα διάφορα άλλα σημεία πώλησης (καταστήματα αυτοκινήτου, κλπ)».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η υποχώρηση της εγχώριας βιομηχανικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας έπληξε και την αγορά των λιπαντικών βιομηχανίας, η οποία μειώθηκε (σε ποσότητα) κατά 11,6%, το 2011/10, ενώ, για το 2012, εκτιμάται μείωση κατά 7,9%. Μεγαλύτερη αντοχή εμφανίζει ο τομέας των λιπαντικών ναυτιλίας (εγχώρια και διεθνή ναυτιλία), καθώς εκτιμάται μείωση της κατανάλωσης κατά 5% και 6,6%, το 2011 και 2012, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συντάχθηκαν ομαδοποιημένοι ισολογισμοί, για τη διετία 2010-2011, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εταιρειών.

Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 21 επιχειρήσεων του κλάδου παρατηρείται ότι το σύνολο του ενεργητικού τους μειώθηκε κατά 3%, το 2011/10, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν οριακά κατά 0,6%. Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 3%, το 2011. Ωστόσο, τα συνολικά κέρδη προ φόρου των εταιρειών υποχώρησαν κατά 71%, την ίδια περίοδο και τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 21%.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...