Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ρεκόρ ταχύτητας για ηλιακό αυτοκίνητο

Το ηλιακό αυτοκίνητο Sunwift Ivy, ένα project του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας ηλιακών αυτοκινήτων.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη ναυτική βάση HMAS του Άλμπατρος, το αυτοκίνητο κατέγραψε ταχύτητα 88 χλμ/ωρα, με το προηγούμενο ρεκόρ να είναι στα 79χλμ/ωρα.


Παρόλο που δεν μπορεί να τρέξει πολύ, το αυτοκίνητο αυτό τροφοδοτείται μόνο από ηλιακές κυψέλες πυριτίου ενώ έχουν αφαιρεθεί όλες οι μπαταρίες, κάτι που αποτελεί επίτευγμα. Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται σε αυτό το αυτοκίνητο αναμένεται να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικό ηλιακό και ηλεκτρικό όχημα στο μέλλον. Το Sunswift Ivy "δημιουργήθηκε από το μηδέν" το περασμένο έτος.

"Σπάσαμε το ρεκόρ στις 10:32 το πρωί", δήλωσε ο διευθυντής του έργου Sunswift, Daniel Friedman. “Δεν περιμέναμε να φθάσει ο ήλιος στην κορυφή το μεσημέρι, οπότε το γεγονός ότι έσπασε το ρεκόρ τόσο νωρίς ήταν μια μεγάλη επιτυχία”.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών δοκιμών, ο καιρός ήταν νεφελώδης και κάποιες φορές σημειώθηκε βροχή. Μάλιστα ένα μέλος αστειεύτηκε λέγοντας ότι πιθανόν θα πρέπει να αλλαχθεί το όνομα του μοντέλου σε Cloudswift.

Οι κριτές του Guinness World Book of Records ήταν παρόντες κατά τη στιγμή της επίδειξης ι επομένως η επίδοση είναι επίσημα καταγεγραμμένη. Αν και συνήθως οδηγοί στις δοκιμές είναι φοιτητές, οι επαγγελματίες οδηγοί Barton Mawer και Craig Davis της Tesla οδήγησαν για χάρη αυτής της απόπειρας.
Enhanced by Zemanta

1 σχόλιο:

  1. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την αξία του επιτεύγματος που ονομάζεται Sunwift Ivy, ωστόσο, απ ό, τι δείχνουν τα πράγματα , μάλλον απέχουμε αρκετά από το καθαρά ηλιακό αυτοκίνητο, δηλ. από το αυτοκίνητο που θα κινείται με μεγάλες ταχύτητες χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια . Ο βασικός λόγος γι αυτό είναι ο μικρός διαθέσιμος χώρος για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ σε ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τροφοδοτηθεί το αυτοκίνητο για μεγάλες αποστάσεις. Αυτό, φυσικά, με τις μέχρι στιγμής υπάρχουσες τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών…

    Για το άμεσο μέλλον, ωστόσο, τα φωτοβολταϊκά πάνελ μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς άλλες πηγές ενέργειας, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο ή το υδρογόνο. Πολλοί θεωρούν ότι, αντί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καθαρά ηλιακό αυτοκίνητο, είναι προτιμότερο να αφιερώσουμε χρόνο στην ανάπτυξη του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και απλά να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια για τη φόρτιση της μπαταρίας του.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...