Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ο κρητικός είναι «επιθετικός» στην οδήγηση

«Ματωμένο» ήταν και το 2010 για την Κρήτη, καθώς 86 συνολικά συνάνθρωποι μας θυσιάστηκαν σε παγκρήτιο επίπεδο στους δρόμους του νησιού.. την ίδια στιγμή που οι 16 από αυτούς έσβησαν στους δρόμους του νομού μας.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην ειδική ημερίδα που διοργάνωσε τις προηγούμενες ημέρες στο «σπίτι του πολιτισμού», ο ροταριανός όμιλος Ρεθύμνου, με θέμα τα τροχαία ατυχήματα και η οδική συμπεριφορά των Κρητικών.

Ο διευθυντής της ΕΛΠΑ Κρήτης, Γιάννης Λιονάκης, που μίλησε στη διάρκεια της ημερίδας, επεχείρησε να σκιαγραφήσει το προφίλ του κρητικού οδηγού, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι πολίτες του νησιού μας θα πρέπει ν’ αλλάξουν νοοτροπία, την ίδια στιγμή που προέτρεψε μικρούς και μεγάλους οδηγούς να τηρούν πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο οποίος σώζει ζωές…

«Οι προσπάθειες που πρέπει να γίνονται πρέπει να είναι συνεχείς και εντατικές και να εστιάζουν στην ενημέρωση των ανθρώπων. Έχουμε προβλήματα με την έλλειψη υποδομών, μας λείπει πολύ και η παιδεία. Οι Κρητικοί έχουν γίνει σημεία αναφοράς σε ξένα πανεπιστήμια, που αναφέρονται στον επιθετικό οδηγό. Ο κρητικός οδηγός θέλει να έχει παντού προτεραιότητα και αρνείται να παραχωρήσει προτεραιότητα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα στο δρόμο να βγαίνουν πολλά κακά διότι επίθεση σημαίνει αντικανονικό προσπέρασμα, παραβίαση του στοπ, παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, σημαίνει ότι θέλω παντού να είμαι πρώτος. Αυτό όμως δεν συνάδει ούτε με τις υποδομές μας ούτε με την παιδεία μας».

Και συνεχίζοντας ο κ. Λιονάκης πρόσθεσε πως «αν λάβουμε υπόψη ότι το 2009 ο μέσος όρος νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη ήταν 69 και ότι ο μέσος όρος νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ελλάδα ήταν 134, στην Κρήτη ήταν 201 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το θέμα είναι μείζον και πρέπει να απασχολήσει όλους τους φορείς και τους πολίτες. Ένα βασικό ζητούμενο είναι η νοοτροπία του κρητικού οδηγού που λέει πολύ απλά ότι είμαι άτρωτος, συμπεριφέρομαι όπως θέλω, παρκάρω όπου θέλω, παραβιάζω τον ΚΟΚ, μπορώ να παραχωρώ το αυτοκίνητο στο παιδί μου θεωρώντας ότι μπορεί να οδηγήσει και γενικότερα φέρομαι αλλοπρόσαλλα χωρίς καμιά οδική λογική».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ροταριανού συλλόγου, Βαγγέλης Κιαγιαδάκης, αναφερόμενος στην συμπεριφορά των οδηγών τόνισε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Θέλουμε ν’ αντιμετωπιστεί η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων. Άλλωστε, όλοι είμαστε υποψήφια θύματα. Πρέπει όλοι να σκύψουν στο πρόβλημα για να δοθεί μια λύση επιτέλους. Πρέπει και οι οδηγοί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι κυρίαρχοι της ασφάλτου. Πρέπει πρώτα εμείς να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα και να πράξουμε ανάλογα».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων και ο διοικητής του τμήματος Τροχαίας, Μανόλης Μοσχονάς, ο οποίος έστειλε μήνυμα ζωής, καθώς επίσης και εκπρόσωποι συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ φυσικά από την όλη συζήτηση δεν ξέφυγε και το μείζον θέμα της αναβάθμισης του βόρειου οδικού άξονα Κρήτης.
http://rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...