Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ενα δωμάτιο ξενοδοχείου πάνω σε... ρόδες

Φανταστείτε ένα ξενοδοχείο με όλες τις ανέσεις: ζεστό νερό, κλιματισμό, φρεσκοπλυμένα σεντόνια, πολυτελείς οικιακές συσκευές, σύστημα ήχου και DVD. Στη συνέχεια εξοπλίστε το με τέσσερις τροχούς και μεταφέρατέ το σε μοναχική παραλία της Πελοποννήσου, στους καταπράσινους πρόποδες του Ολύμπου ή δίπλα στις πίστες χιονοδρομικού κέντρου. Οχι, δεν πρόκειται για αποκύημα παιδικής φαντασίας, αλλά για τα ενοικιαζόμενα «campers» («motorhomes» ή ελληνιστί «αυτοκινούμενα τροχόσπιτα»), τα οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης αρχίζουν να κατακτούν τις καρδιές των Ελλήνων.
«Την πρώτη φορά που νοικιάσαμε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί. Αναρωτιόμασταν αν θα ήταν κουραστικό, αν θα συνέφερε οικονομικά,αν τα παιδιά θα αντιδρούσαν θετικά.Η εμπειρία ήταν τόσο όμορφη που ενθουσιαστήκαμε και από τότε νοικιάζουμε motorhomes χειμώνα- καλοκαίρι,για ολιγοήμερες οικογενειακές αποδράσεις στη φύση» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Νικόλαος Μανωλίτσης. Ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους βρίσκουν έτσι την ευκαι- ρία να ξεφεύγουν από την τσιμεντούπολη και να έρχονται σε επαφή με τη φύση, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι οι εν λόγω εξορμήσεις οδηγούν σε πρωτόγνωρο «δέσιμο» της οικογένειας, το οποίο τείνει να εξαφανιστεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής. «Σε ένα ξέφωτο στους πρόποδες του Ολύμπου ή στις όχθες μιας λίμνηςδεν υπάρχουν ούτε οι πιεστικές υποχρεώσειςούτε... το Ρlaystation. Είμαστε μόνο οι πέντε και αρχίζουμε πραγματικά να επικοινωνούμε. Κάνουμε πεζοπορία, μπάνιο το καλοκαίρι ή σκι τον χειμώνα, τα παιδιά μαζεύουν αγριολούλουδα και παρατηρούν τη φύση, τα βράδια παίζουμε επιτραπέζια»σημειώνει ο κ. Μανωλίτσης.


Αλλωστε αξίζει να επισημανθεί ότι τα campers παρουσιάζουν βασική διαφορά από τα συμβατικά τροχόσπιτα: προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες διακοπών και άρα μοιάζουν με «ξενοδοχεία με ρόδες». Συγκεκριμένα οι εταιρείες ενοικίασης παραδίδουν τα τροχόσπιτα εξοπλισμένα με ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα και οικιακά σκεύη, πετσέτες και σεντόνια, πόσιμο νερό, φυσικό αέριο για μαγείρεμα και θέρμανση καθώς και επιπλέον μπαταρία για όλες τις ηλεκτρικές ανάγκες του τροχόσπιτου. Οι επιβάτες, έτσι, φτάνουν με το αυτοκίνητό τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, μεταφέροντας μόνο ένα βαλιτσάκι με ρούχα και... τα ψώνια από το σουπερμάρκετ. Η εταιρεία φυλάσσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο το αυτοκίνητο και στο τέλος του ταξιδιού παραλαμβάνει το τροχόσπιτο, αποχετεύει τα απόβλητά του και το καθαρίζει, χωρίς επιπλέον κόστος. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ελλείψει πόρων πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να... στριμωχθούν, αντί να παραιτηθούν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους, και τα campers τούς δίνουν ακριβώς αυτή τη δυνατότητα. Τα περισσότερα από αυτά είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε η τραπεζαρία να μετατρέπεται σε διπλό κρεβάτι, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγαλύτερες παρέες να μοιραστούν το κόστος της ενοικίασης και να ζήσουν ονειρεμένες αποδράσεις σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 25 ευρώ/άτομο. Αν προστεθεί το γεγονός ότι τα τρόφιμα αγοράζονται από σουπερμάρκετ και μαγειρεύονται από τους ίδιους τους ταξιδιώτες, γίνεται αντιληπτό ότι τα ενοικιαζόμενα τροχόσπιτα αποτελούν (αν μη τι άλλο) το μεταφορικό μέσο της οικονομικής κρίσης!

Βέβαια είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα επί δεκαετίες κυριαρχούσε η νοοτροπία ότι «τίποτε δε συγκρίνεται με το δωμάτιο ξενοδοχείου». «Οταν η επιχείρησή μας άρχισε τις δραστηριότητές της το 2006, σχεδόν το σύνολο των πελατών μας ήταν ευρωπαίοι τουρίστες. Σιγά σιγά, ωστόσο, άρχισαν να πειραματίζονται και κάποιοι Ελληνες- κυρίως νέοι, 20 ως 30 ετών. Κατά καιρούςτόλμησαν να δοκιμάσουν και οι μεγαλύτερες ηλικίες. Σήμεραοι Ελληνες ξεπερνούν τους ξένους πελάτες και μάλιστα ο βασικός όγκος των πελατών είναι οικογενειάρχες 40- 50 ετών» υπογραμμίζει στο «Βήμα» ο κ. Ανδρέας Δερμάτης, διευθυντής της εταιρείας Τurtle Vacation, η οποία εκμισθώνει campers τόσο για ολιγοήμερα ταξίδια στην Ελλάδα όσο και για εκδρομές τριών- τεσσάρων εβδομάδων στην Ευρώπη. Ωστόσο η χώρα μας έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για να ενσωματωθεί στην «κουλτούρα του τροχόσπιτου» που κυριαρχεί στο εξωτερικό. «Εκεί υπάρχουν ειδικές υποδομές, όπως τα λεγόμενα “camper stops” στους αυτοκινητόδρομους,όπου μπορούν να ανανεώσουν τον εφοδιασμό σε νερό και πετρέλαιο, ενώ παράλληλα σταθμεύουν στις οργανωμένες εκτάσεις στην εξοχή, χωρίς να κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν παράνομο ελεύθερο κάμπινγκ» συμπληρώνει. Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=337832&dt=16/06/2010#ixzz0r0SmKUd3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...