Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Βουλή το νομοσχέδιο, στους δρομους οι φορτηγατζήδες..

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου.
Ήδη, οι αντιδράσεις των φορτηγατζήδων κλιμακώνονται και το πρωί της Τρίτης  έγιναν επεισόδια μια και ήθελαν με τα φορτηγά τους να ξεκινήσουν για το κέντρο της ΑΘήνας και επενέβησαν τα ΜΑΤ για να τους εμποδίσουν.
Σε κομβικά σημεία της Αττικής παραμένουν παρατεταγμένα φορτηγά και βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης, ενώ σήμερα εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών.
Οι μεταφορείς έχουν παρατάξει τα οχήματά τους σε κομβικά σημεία της Αττικής: στην Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, στην Αθηνών-Κορίνθου στον Σχιστό και στην παραλιακή, κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Στην Θεσσαλονίκη, οι μεταφορείς έχουν παρατάξει τα οχήματα τους στη δεξιά πλευρά της περιφερειακής οδού, στο ύψος της Λαχαναγοράς.
Οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων ΔΧ τονίζουν πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με την τροφοδότηση της αγοράς.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Γ. Τσάμος, οι οδηγοί ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα του επαγγέλματος τους.
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε στους επιστρατευμένους οδηγούς πως η κυβέρνηση έχει όλα τα εργαλεία και δεν θα επιτρέψει νέα ταλαιπωρία των πολιτών.

Ο κ. Τσιόκας, ο οποίος επί μακρό διάστημα χειρίστηκε τις συνομιλίες με τους αυτοκινητιστές, άφησε να εννοηθεί ότι στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου είναι να γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους που σχετίζονται με το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό.
Οι αυτοκινητιστές ζητούσαν εξίσωση των συντάξεων που λαμβάνουν από τον ΟΑΕΕ σήμερα σε τις συντάξεις που λάμβαναν από το Ταμείο Αυτοκινητιστών, φορολογικές διευκολύνσεις ώστε να αποσβέσουν την επένδυση για την αφορά της άδειας αλλά και ένταξη τους στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.
Τα αιτήματα αυτά έχουν γίνει δεκτά από το συναρμόδια υπουργεία και οι αυτοκινητιστές θα λαμβάνουν υψηλότερη σύνταξη, θα έχουν φορολογικά οφέλη για περίοδο επτά ετών κατά την οποία, κάθε χρόνο, θα εκπίπτει από το καθαρό τους κέρδος η διαφορά ανάμεσα στο κόστος της παλιάς και της νέας άδειας.
Τα κόστη της παλιάς άδειας θα υπολογίζει εκτιμητική επιτροπή που θα συσταθεί προς τούτο ενώ, τέλος, οι μεταφορικές επιχειρήσεις θα υπαχθούν στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου από τον οποίο θα λαμβάνουν ενίσχυση για την αντικατάσταση του τροχαίου υλικού, δηλαδή την αγορά νέου οχήματος αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Παρά την ικανοποίηση των πλέον σημαντικών αιτημάτων τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων επιμένουν στις ιδιότυπες κινητοποιήσεις τους που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης.
Οι αυτοκινητιστές δεν έχουν ουσιαστικά το δικαίωμα να απεργήσουν καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς επίταξης οι ίδιοι και τα οχήματά τους. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις αυτές αποδεικνύουν την ισχυρή πίεση της βάσης προς τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες.
Να σημειώσουμε τέλος ότι το σχέδιο νόμου υπολογίζεται ότι θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και προβλέπει μεταβατική περίοδο έως το Ιούνιο του 2013. Στο διάστημα αυτό οι ενδιαφερόμενοι να εισέλθουν στο επάγγελμα του μεταφορέα θα πρέπει να πληρώσουν στο κράτος εισφορά το κόστος της οποίας θα βαίνει, ανά εξάμηνο, μειούμενο έως ότου μηδενιστεί την 1η Ιουλίου του 2013.
Στην συνέχεια η αγορά της άδειας θα γίνεται με την πληρωμή των διοικητικών τελών εφόσον βέβαια ο ενδιαφερόμενος πληροί ορισμένες προϋποθέσεις που είναι κοινές σε όλη την Ευρώπη και σχετίζονται με την αξιοπιστία και την φερεγγυότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...