Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Βρίσκουν Parking με το κινητό!

Χωρίς αμφιβολία, ένα βασικό πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων είναι αυτό της στάθμευσης. Αναζητώντας, λοιπόν, μια λύση σχετικά με αυτό το θέμα, οι αρχές της Τουλούζης, στη νότια Γαλλία, δοκιμάζουν μία νέα τεχνολογία χάρη στην οποία οι οδηγοί θα μπορούν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και σε πραγματικό χρόνο να βρουν μια κενή θέση.

Φιλοδοξία τους είναι το σύστημα αυτό, εφόσον φυσικά εφαρμοσθεί με επιτυχία, να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας εποχής, με λιγότερα αυτοκίνητα, για την Τουλούζη –και όχι μόνο.

Σύμφωνα με την "Le Monde", το πρόγραμμα δουλεύει ως εξής: φθάνοντας στον προορισμό του, ο οδηγός συνδέεται μέσω του «έξυπνου» τηλεφώνου του. Σε ένα χάρτη της περιοχής πληροφορείται εάν υπάρχουν κενές θέσεις, καθώς και αν υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης ή εάν επιτρέπεται μόνο στους μόνιμους κατοίκους. Την ίδια στιγμή, του υποδεικνύεται ποιο μέσο μεταφοράς θα έπρεπε να πάρει για να φθάσει στον ίδιο προορισμό χωρίς το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με τον Πατρίκ Ζιβάνοβιτς, επικεφαλής του ιδρύματος που αναπτύσσει το σύστημα, «θα μπορούσαμε να ενημερώνουμε τον οδηγό για την πιθανότητα εντοπισμού κενής θέσης στον προορισμό του, αλλά και για το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα είχε εάν χρησιμοποιούσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα δίνει βάσιμες ελπίδες για τη σταδιακή επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης, το οποίο παρουσιάζεται ιδιαίτερα έντονο, όχι μόνο σε γαλλικές μεγαλουπόλεις, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις παγκοσμίως. Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, φυσικά, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Επίσης, οι αρχές της Τουλούζης ευελπιστούν ότι, πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, το υπό ανάπτυξη σύστημα θα βοηθήσει στο μέλλον να μοιραστούν αποτελεσματικά οι διαθέσιμες θέσεις: σε κατοίκους, εργαζομένους, Α.Μ.Ε.Α., σε όσους επισκέπτονται την εκάστοτε περιοχή για να ψωνίσουν ή ακόμη και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μια παρόμοια τεχνολογία αναπτύσσεται στο Παρίσι, ενώ στο Σαν Φρανσίσκο τέθηκε φέτος σε εφαρμογή αντίστοιχο σύστημα, το οποίο ήδη αποφέρει καρπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...