Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στην αγορά αυτοκινήτου

Δραματική είναι η εικόνα που εμφανίζει η αγορά αυτοκινήτου, με τη σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί στους καταναλωτές να επηρεάζει πλέον και τις μικρές κατηγορίες αυτοκινήτων, οι οποίες επεδείκνυαν αξιοσημείωτες αντοχές. Οι μέρες «άνθισης» του κλάδου αποτελούν παρελθόν, με τους παράγοντες να θεωρούν ότι ακόμη δεν έχουμε δει τον «πάτο», στο κλάδο που ιδιαιτέρως στη χώρα μας ήταν πολύ δημοφιλής.

Το Σεπτέμβριο η αγορά αυτοκινήτου περιορίστηκε μόλις στις 5.944 ταξινομήσεις, κινήθηκε δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του μηνός, με ετήσιο ρυθμό της τάξης των 85-90.000 πωλήσεων, από 260-290.000 που κινούνταν τη περασμένη δεκαετία. Η αγορά καταρέει και το 2011 θα είναι ακόμη χειρότερα. Αυτό αναφέρουν οι έμποροι αυτοκινήτων που βλέπουν τις πωλήσεις να πέφτουν μέχρι και 70%.

Οι εισαγωγείς τους τελευταίους μήνες έχουν κάνει πλήθος προτάσεις στην κυβέρνηση για να τονωθεί η αγορά μέσω προγραμμάτων απόσυρσης και οικονομικής ενίσχυσης των αγοραστών που θα επιλέξουν καινούργιο αυτοκίνητο. Ωστόσο, η «πόρτα» του Υπουργείου μάλλον φαίνεται κλειστή, την ώρα που το αυτοκίνητο καλείται να συνεισφέρει σχεδόν 9% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, ίσως το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Τα ετήσια δημοσιονομικά έσοδα από την αγορά αυτοκινήτου υπερέβαιναν πριν την κρίση το 1,5 δις ευρώ, ενώ φέτος, που έχουν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν περίπου 1 δις ευρώ, είναι πλέον βέβαιο ότι η εισροή δεν θα ξεπεράσει τα 650 εκατομμύρια ευρώ. Η υστέρηση των εσόδων το 2010 από την αγορά των αυτοκινήτου κατά 350-400 εκατομμύρια ευρώ αναλογεί σε ημερήσια βάση σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η αγορά έχει αρχίσει να αναπροσαρμόζεται. Σε έναν κλάδο που απασχολούνται περισσότερα από 90.000 άτομα σε περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις, υπολογίζεται ότι ήδη έχουν υπάρξει περικοπές ύψους 15 χιλ θέσεων εργασίας από το 2008, ενώ την ίδια ώρα περιορίζεται το δίκτυο καταστημάτων που διέθετε κάθε επαγγελματίας. Η δραματική κάμψη που βιώνει ο κλάδος οφείλεται όχι μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στην εκτεταμένη φορολόγηση που υπέστη πρόσφατα η αγορά του αυτοκινήτου.
Αλεξάνδρα Τόμπρα Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...