Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

1200 νεκροί από τροχαία μέσα σε 10 χρόνια στη Κρήτη!

A car crash on Jagtvej in Copenhagen, Denmark.Image via Wikipedia
Εκδήλωση για τα θύματα της ασφάλτου στα Χανιά 

Ανησυχητικά μηνύματα για τους θανάτους από τροχαία στην άσφαλτο της Κρήτης παρουσιάστηκαν σήμερα, στο πλαίσιο εκδήλωσης την παγκόσμια ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων, όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς η 21η Νοεμβρίου.
Η εκδήλωση, έγινε στο πάρκο μνήμης για τα θύματα της ασφάλτου στην Κρήτη «Χρήστος Πολέντας» που δημιούργησε στην περιοχή «Νερατζιά» στις Βουκολιές Χανίων η οικογένεια του άτυχου νέου Χρήστου Πολέντα, ο οποίος έχασε προ ετών τη ζωή του στην περιοχή, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε συγκρούστηκε με φορτηγό αυτοκίνητο.
Στο πάρκο και στον ιερό ναό του Αγίου Χριστοφόρου τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ασφάλτου στην Κρήτη.
Παράλληλα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια πέτρινης κρήνης που αποτελεί δωρεά του πρωθυπουργού της χώρας Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και πέτρινης εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου, που προσέφερε ασφαλιστική εταιρεία.
Με βάση τις αναγωγές αντιστοιχούν στο νησί, 210 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων το έτος. Κατά μέσο όρο στο νησί χάνονται 120 άνθρωποι το χρόνο (600.000 κάτοικοι) και τα τελευταία 10 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι στους δρόμους της Κρήτης.
Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του 2010 μέχρι και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους από τροχαία στην άσφαλτο της Κρήτης 74 άνθρωποι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι.
Για το λόγο αυτό επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη αναβάθμισης του βόρειου οδικού άξονα αλλά και των οδικών αξόνων όλου του νησιού.
Η Κυριακή 21 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων. Είναι μια μέρα που ξεκίνησε από τις οργανώσεις θυμάτων από το 1993 και αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 2005. Στην Ελλάδα δεν είναι αναγνωρισμένη επίσημα. Ωστόσο είναι μια μέρα που σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου γίνονται εκδηλώσεις μνήμης γι' αυτούς που χάθηκαν, αλληλεγγύης σ' αυτούς που έχασαν μέλη του σώματός τους ή ικανότητες τους, τιμής γι 'αυτούς που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν αυτό το οργανωμένο έγκλημα που αναπαράγεται στην κυκλοφορία.
Με πρωτοβουλία της FEVR (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων) και φέτος πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, ενώ ανάλογες οργανώσεις σε όλες τις ηπείρους δραστηριοποιούνται αυτή την ημέρα.
Να σημειωθεί πως τη δεκαετία 2001-2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σα στόχο την μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50%. Χωρίς κανένα δεσμευτικό μέτρο για τις χώρες-μέλη ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο επί της ουσίας για στόχο αλλά για ευχή.
Η μέση μείωση ήταν 36% με βάση τα στοιχεία που οι ίδιες οι χώρες καταθέτουν. Την προηγούμενη δεκαετία η κατάσταση ήταν εντελώς τραγική. Έτσι τη δεκαετία 1990-1999, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν μείωση των θυμάτων από τα τροχαία κατά 14% έως 45% η Ελλάδα αύξησε το ποσοστό έως και 60%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18 έως 44 ετών. Τα τελευταία 50 χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει από τα τροχαία δυστυχήματα μία μεγάλη πόλη, ενώ μετρά τραυματίες τόσους όσος ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης. Από το 1965 μέχρι και το 2008 είχαμε 150.000 νεκρούς και 1,5 εκατ. τραυματίες, ενώ κάθε χρόνο η χώρα έχει 3.650 νεκρούς, περισσότερους από 10.000 παραπληγικούς, 45.000 τραυματίες και περίπου 2.500 μικρά παιδιά συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες από τροχαία.
Καθημερινά χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο 10 άνθρωποι, ενώ κάθε μήνα περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι τραυματίζονται από τα τροχαία.
Αξιοσημείωτο είναι πως το 82% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στις πόλεις με ταχύτητα 60 χλμ. την ώρα.
Σημαντικότερο όμως σήμερα είναι το γεγονός ότι Ελλάδα και Ρουμανία είναι οι δυο χώρες με το υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων. 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ανά εκατομμύριο στη χώρα μας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69.
www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...