Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Το τσάμπα... τέλος στην Εγνατία Οδό

Στην δημιουργία προσωρινών σταθμών διοδίων προσανατολίζεται το υπουργείο Υποδομών στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων παραμένει (σχεδόν) δωρεάν εδώ και 15 μήνες.
 
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων έργων του υπουργείου Υποδομών, Σέργιο Λαμπρόπουλο στον αυτοκινητόδρομο μήκους 670 χιλιομέτρων θα τοποθετηθεί ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων και για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα το Capital.gr.
 
Ωστόσο, η διαγωνιστική διαδικασία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια, ενώ η Κομισιόν έχει ζητήσει με πολυάριθμα διαβήματά της (μέσω του Ζακ Πονσέ, Υπεύθυνο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε. Ε.) προς την ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθούν άμεσα διόδια. Ειδάλλως, το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει στους Κοινοτικούς περίπου τρία δισ. ευρώ, όση δηλαδή είναι η χρηματοδοτική συμβολή της Ε.Ε.
 
Την ίδια στιγμή, ελλείψει διοδίων τα χρέη από το δανεισμό (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) της εταιρείας Εγνατία Οδός Α.Ε. «φουσκώνουν» το κρατικό έλλειμμα, ενώ το δημόσιο επιβαρύνεται με το κόστος ύψους 90 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου.Έτσι το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει τη δημιουργία περιορισμένου αριθμού διοδίων που θα λειτουργούν μέχρι την πλήρη “ηλεκτρονικοποίηση” της Εγνατίας. 
 
Με τους συγκεκριμένους σταθμούς θα επιδιώκεται η χρέωση των υπεραστικών διαδρομών, με το κόστος των διοδίων να ανέρχεται στα 3/4 του τιμήματος που ισχύει στους αυτοκινητόδρομους παραχώρησης.Σήμερα στον οδικό άξονα που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Έβρου λειτουργεί μόνο ο σταθμός του Πολύμυλου Κοζάνης (2,80 ευρώ + ΦΠΑ) -καλύπτει τη διαδρομή 80 χιλιομέτρων από το Δερβένι Θεσσαλονίκης μέχρι τη Βέροια, όπως και το τμήμα του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Κατερίνη- ενώ όταν εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, η Εγνατία θα διαιρεθεί σε 30 ζώνες χρέωσης (ανά 22,3 χιλιόμετρα).Προς στιγμήν πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη τί είδους νομικές κυρώσεις θα υφίστανται οι «τσαμπατζήδες», όπως και ποια θα είναι η διαδικασία προμήθειας του ηλεκτρονικού πομποδέκτη, όταν η Εγνατία περάσει στην ηλεκτρονική «εποχή» διοδίων.Ας σημειωθεί ότι σε... ορίζοντα δεκαπενταετίας η Εγνατία Οδός θα αποκτήσει δορυφορικό σύστημα τελών διέλευσης.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...