Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Aνταλλαγή πληροφοριών για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων

Συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Πληροφοριακών Κέντρων της Ε.Ε. με στόχο την ενίσχυση της παρεχόμενης πληροφόρησης σχετικά με τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων υπεγράφη στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Αποζημίωσης και Επικουρικών Κεφαλαίων Ασφάλισης Αυτοκινήτου.

    Τα διασυνοριακά τροχαία ατυχήματα και ειδικότερα η προστασία των Ευρωπαίων - θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα εκτός της χώρας διαμονής τους σύμφωνα με την Οδηγία της Ε.Ε. για την ασφάλιση αυτοκινήτου, ήταν στο επίκεντρο του συνεδρίου που συνδιοργάνωσε το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης και το Επικουρικό Κεφάλαιο και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Γραφείων που εδρεύει στις Βρυξέλλες κ. Marius Wichtowski, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κάνοντας μία σύντομη παρουσίαση στο ρόλο του Συμβουλίου ως συντονιστή του συστήματος αποζημίωσης από αυτοκινητιστικά τροχαία ατυχήματα που έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) κ. Γ. Πέτσας τόνισε από την πλευρά του την σημασία της 4ης Οδηγίας της Ε.Ε. για την ταχύτερη διευκόλυνση των εμπλεκόμενων στα διασυνοριακά ατυχήματα και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη λειτουργία από την ΕΠ.Ε.Ι.Α του Κέντρου Πληροφοριών το οποίο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, παρείχε στοιχεία σε σωρεία αιτημάτων ζημιωθέντων ελλήνων πολιτών αλλά και αλλοδαπών Κέντρων Πληροφοριών. Επίσης αναφέρθηκε στην επερχόμενη μεταβίβαση του Κέντρου Πληροφοριών από την ΕΠ.Ε.Ι.Α. στο Επικουρικό Κεφάλαιο από την 1η Δεκεμβρίου 2010 αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτραπεί η διασταύρωση στοιχείων που θα επιτρέψει τον εντοπισμό των ανασφαλίστων οχημάτων. Επεσήμανε την μεγάλη απόκλιση ως προς το ύψος της αποζημίωσης μεταξύ των κρατών-μελών και την ανάγκη της με ενιαίο τρόπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αντικειμενικοποίησης των κριτήριων αποζημίωσης αλλά και της διαδικασίας και του χρόνου της ασφαλιστικής εκκαθάρισης ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της διάρκειας ασφαλιστικών εκκαθαρίσεων ακόμη και είκοσι έτη, όπως έχει συμβεί στη χώρα μας.

    Η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη έκανε παρουσίαση της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων. Ενός κλάδου που τα κατώτερα όρια Αστικής Ευθύνης για Σωματικές Βλάβες και Υλικές Ζημίες συνεχώς αυξάνονται και συνεχίζει να είναι ζημιογόνος, τονίζοντας ότι μεγάλες προκλήσεις γι? αυτόν συνιστούν η επίλυση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων και η αντικειμενικοποίηση του ύψους αποζημιώσεων για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη.

    Ο πρόεδρος του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και Ελληνικού Οργανισμού Αποζημίωσης κ. Γ. Τζανής, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού εγγύησης από τον Οργανισμό Αποζημίωσης που θα επιτρέπει να αποζημιώνονται οι δικαιούχοι αποζημίωσης από ατυχήματα αυτοκινήτων εκτός της χώρας διαμονής τους, χωρίς την αναμονή προείσπραξης των αναγκαίων κεφαλαίων από την αλλοδαπή ασφαλιστική επιχείρηση για την εξασφάλιση των εκταμιεύσεών τους.

    Η γενική διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και Ελληνικού Οργανισμού Αποζημίωσης κυρία 'Αννα Κωνσταντίνου παρουσίασε τη λειτουργία του Οργανισμού, ο οποίος δέχεται περίπου 100 αιτήματα αποζημίωσης ετησίως για παράλειψη αντιπροσώπων ζημιών να ανταποκριθούν έγκαιρα στα αιτήματα των ζημιωθέντων, για ζημιές από ανασφάλιστα ή άγνωστα οχήματα ή ασφαλισμένα σε εταιρίες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο διακανονισμό των διασυνοριακών τροχαίων ατυχημάτων όπως των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αντιπροσώπων ζημιών, Κέντρων Πληροφοριών, Οργανισμών Αποζημίωσης και Επικουρικών Κεφαλαίων αλλά και στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για τα δικαιώματα τους σε περίπτωση που εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα εκτός της χώρας διαμονής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...