Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες... με ηλεκτροκίνητα

Ο Φιλέας Φογκ και ο πιστός υπηρέτης του Πασπαρτού διέψευσαν όσους αμφισβητούσαν ότι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα σε 80 ημέρες.

Σαν σύγχρονοι ήρωες του Ιουλίου Βερν, κάτι παρόμοιο επιχείρησαν τα πληρώματα ηλεκτροκίνητων οχημάτων, που άρχισαν το ταξίδι τους τον περασμένο Αύγουστο.
Βάπτισαν το φιλόδοξο εγχείρημά τους «Αγώνα των Μηδενικών Εκπομπών».

Με τρία εντυπωσιακά, αλλά τελείως αθόρυβα οχήματα, οδηγοί από την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Νότιο Κορέα και την Ελβετία... τερμάτισαν αυτήν την εβδομάδα στη Γενεύη έχοντας διασχίσει το Μεξικό, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία, την Κίνα, τον Καναδά καθώς και αμερικανικές πολιτείες.
Ο αγώνας των «80 ημερών», όπως τον προέβαλλαν τα πληρώματα, διήρκεσε στην πραγματικότητα 188 ημέρες, από τις οποίες ωστόσο πέρασαν πράγματι τις 80 πίσω από το τιμόνι για να καλύψουν απόσταση 27.000 χιλιομέτρων. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν ήταν η φόρτιση των οχημάτων σε απομονωμένες περιοχές, που δεν διαθέτουν ούτε τις στοιχειώδεις υποδομές.
«Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη σε κάποιες περιοχές και ιδιαίτερα για τα μέλη της ομάδας μας στη Ρωσία και στην Κίνα», λέει η Αλεξάντρα Τζέιμς, μία από τους 12 εθελοντές που είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν το διθέσιο "Trev", το οποίο κατασκευάστηκε στην Αυστραλία. «Σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονταν απευθείας με το δίκτυο ηλεκτροδότησης γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας  ήταν πρόκληση».
Το επιτυχές εγχείρημα χαιρέτισαν και τα Ηνωμένα Έθνη. Κατά την εκπρόσωπο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Σιλβί Μοτάρ, ο «Αγώνας των Μηδενικών Εκπομπών» κατέδειξε ότι οχήματα που τροφοδοτούνται με καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσαν να είναι «εξίσου αποτελεσματικά με τα πετρελαιοκίνητα, αλλά χωρίς να παράγουν εκπομπές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...