Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Δίνουν άδειες κυκλοφορίας σε κόλλα Α4

Tο πράσινο υδατογραφημένο έντυπο, το οποίο συνοδεύει τα οχήματα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ειδικής κατασκευής και εισάγεται από το εξωτερικό.

Ελλειψη του εντύπου στις περιφέρειες καθώς δεν προχωρά ο διαγωνισμός. Η προκήρυξη αναμένεται το φθινόπωρο, οπότε η παραλαβή των εντύπων μπορεί να γίνει ακόμα και στα μέσα του 2014.

Μια απρόσμενη κατάσταση περιμένει όσους κατόχους ιδιωτικών ή δημοσίων οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών επισκέπτονται τις περιφέρειες της χώρας για την παραλαβή αδειών κυκλοφορίας.

Αντί του γνωστού πράσινου υδατογραφημένου εντύπου που συνοδεύει τα οχήματα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τα μέσα του καλοκαιριού και έπειτα παραλαμβάνουν ένα υπηρεσιακό αντίγραφο, μια εκτύπωση των στοιχείων της άδειας σε χαρτί Α4 με τη στρογγυλή σφραγίδα της περιφέρειας.

«Εχουμε επανειλημμένα ενημερώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν έπρεπε να προκηρυχθεί το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών του υπουργείου. Αποστείλαμε επανειλημμένα αιτήματα μέσα στη χρονιά, όταν είδαμε ότι τα αποθέματα των εντύπων τελειώνουν, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό» λέει στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Μεταφορών που χειρίζεται την υπόθεση.

Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης μας ενημέρωσαν πως το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με τις τεχνικές προδιαγραφές του χαρτιού που χρησιμοποιείται στις άδειες κυκλοφορίας, αλλά και με τις νομικές προϋποθέσεις που πρέπει να συνοδεύουν τις συμβάσεις του Δημοσίου μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρες.

«Το πρόβλημα είναι τέτοιο, ώστε η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών έφτασε στο σημείο να στείλει έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στην αρχή του καλοκαιριού, με τη σήμανση «εξαιρετικά επείγον», στο οποίο σημειώνεται ότι «το απόθεμα των εντύπων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων είναι εξαιρετικά περιορισμένο και αναμένεται αυτό να εξαντληθεί εντός του άμεσου χρονικού διαστήματος».

Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση το Δημόσιο να διεξάγει όλους τους διαγωνισμούς του, πλέον, μέσω του ΕΣΗΔΗΣ, όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά, όμως η εφαρμογή του καθυστερεί. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα έντυπα των αδειών αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο, κάτι που σημαίνει πως η παραλαβή των εντύπων από τους κατόχους οχημάτων μπορεί να γίνει ακόμα και στα μισά του 2014, δημιουργώντας πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των περιφερειών της χώρας.

«Μετά την προκήρυξη πρέπει να περάσουν 52 ημέρες ώς τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και έπειτα δύο περίπου μήνες προκειμένου να διεκπεραιωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η παράδοση του χαρτιού, το οποίο είναι ειδικής κατασκευής και έρχεται από το εξωτερικό παίρνει έως και τέσσερις μήνες» εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το υπουργείο Μεταφορών έχει αποστείλει εγκύκλιο στις περιφέρειες να δίδονται έντυπα αδειών κυκλοφορίας μόνο σε οχήματα που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αφού οι αρχές τρίτων χωρών δεν αναγνωρίζουν τις εκτυπώσεις σε απλό χαρτί, το οποίο πλαστογραφείται εύκολα.

Παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε το 2011 και το 2012 λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως το ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών δεν αφορά μόνο τις άδειες κυκλοφορίας, αλλά όλα τα έντυπα του υπουργείου Μεταφορών, όπως είναι οι κάρτες καυσαερίων των οχημάτων και άλλα, τα οποία πάντως δεν παρουσιάζουν ακόμα έλλειψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...