Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

«Ναι» στη χρήση κινητού κατά την οδήγηση λένε αμερικανοί επιστήμονες

Ανέλυσαν πάνω από οκτώ εκατομμύρια τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ και ανατρέπουν τα δεδομένα


Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας τροχαίων ατυχημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, δεν συνδέεται με τα δυστυχήματα στους δρόμους.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του πανεπιστημίου Carnegie Mellon και του London School of Economics, ανέλυσαν πάνω από οκτώ εκατομμύρια περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε διάστημα τριών χρόνων. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, για τα ατυχήματα  δεν ευθύνονταν οι τηλεφωνικές κλήσεις, το γράψιμο μηνυμάτων ή η περιήγηση στο Ίντερνετ από το κινητό.

Οι ερευνητές επέλεξαν να αναλύσουν τις συνθήκες των τροχαίων ατυχημάτων από τις 9 το βράδυ και μετά, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από εκείνη την ώρα και μετά προσέφεραν δωρεάν κλήσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Saurabh Bhargava από το Πανεπιστήμιο Carnegie και τον δρ Vikram Pathania από το LSE εκείνη την ώρα οι κλήσεις αυξάνονταν ραγδαία, όμως δίχως να αποτελούν αφορμή για τα τροχαία ατυχήματα.

Ο δρ Pathania μιλώντας στο BBC ανέφερε πως εντυπωσιάστηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς «για πρώτη φορά σε έρευνα νομίζαμε πως οι αριθμοί βγήκαν λάθος. Ελέγξαμε ξανά και ξανά τα αποτελέσματα. Πρόκειται για ανατροπή στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, αφού δεν προκαλεί τροχαία ατυχήματα».

Στη συνέχεια προσέθεσε πως η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Economic Journal, πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετές προειδοποιήσεις.

Βέβαια ξεκαθάρισε πως τα αποτελέσματα ενδεχομένως να διαφέρουν εάν ελεγχθούν μόνο οι νέοι οδηγοί ή νεαροί άνδρες.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...