Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ψηφιακά ταμπλό: Παρελθόν, παρόν και μέλλον

Τα ψηφιακά ταμπλό ή ακριβέστερα οι ψηφιακές ενδείξεις στα όργανα των αυτοκινήτων χρόνο με το χρόνο γίνοται όλο και πιο δημοφιλείς.

Και πιο εντυπωσιακές, καθώς πλέον υπεισέρχεται έντονο το στοιχείο της προσωποποίησης, επιλογή που βέβαια δεν υπήρχε καν στο πρόσφατο παρελθόν. Πόσο μάλλον στο απότερο, μιας και τα ψηφιακά όργανα δεν είναι και τόσο καινούργια υπόθεση, καθώς η πρώτη τους εφαρμογή χρονολογείται από το1976στην Aston Martin Lagonda. Δύο χρόνια αργότερα εμφανίζεται η Cadillac Seville με ηλεκτρονικό trip computer ενώ οι ψηφιακές ενδείξεις αρχίζουν να χρησιμοποιούνται κατ΄αρχήν από τις αμερικάνικες εταιρίες(Lincoln, Chrysler κ.λπ.) και στη συνέχεια από τις ιταλικέςκαι τις ιαπωνικές.

Από την άλλη όμως τα ψηφιακά κοντέρ ταίριαξαν ιδιαίτερα καλά με τα πρώτα υβριδικά (Honda Insight, Toyota Prius), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόστηκαν έξυπνα τρικ, όπως στον πίνακα οργάνων του Toyota Yaris, που δημιουργούσαν μια ψευδαίσθηση βάθους πεδίου.

Κάπου εδώ τελειώνει η αρχική μορφή των ηλεκτρονικών ενδείξεων, ενώ η επόμενη μέρα για τους ειδικούς είναι τα πλήρως ψηφιακά πάνελ, που βασίζονται σε μια οθόνη υγρών κρυστάλλων. Το πλεονέκτημά τους είναι η εμφάνιση πολλαπλών ενδείξεων, που επιλέγονται από τον οδηγό. Η τρέχουσα Mercedes S-Class διαθέτει πίνακα οργάνων ανάλογης τεχνολογίας (η επόμενη γενιά που θα εμφανιστεί του χρόνου θα έχει οθόνη διεπιφάνειας), ενώ το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό τουLexus LFA. Φυσικά, ηλεκτροκίνητα παραγωγής όπως τα Opel Ampera και Nissan Leaf δεν θα μπορούσαν παρά να εξοπλίζονται με οθόνες LCD-TFT.

Τονέο Volvo V40που είναι από τα πιο προσιτά μοντέλα που μπορεί να αποκτήσει κανείς με πίνακα οργάνων τεχνολογίας TFT (Thin Film Transistor) διαθέτει τρία διαφορετικά interface με υψηλής ανάλυσης γραφικάενθουσιάζοντας τους φανατικούς των gadget. Πρόσφατα παρουσιάστηκε και η νέα γενιά της σειράς 7 της BMW, που διαθέτει αντίστοιχης φιλοσοφίας πίνακα οργάνων, ενώ γενικότερα το επόμενο διάστημα θα δούμε διάφορα μοντέλα να εξοπλίζονται με πίνακες οργάνων που θα χαρακτηρίζοντα ιέξυπνοι και θα κάνουν τη ζωή του οδηγού πιο εύκολη. Ή μήπως όχι; Γιάννης Σκουφής
Πηγή: Carzine.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...