Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Χαρτούρα εναντίον πειραγμένων ταξί...

Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ / enet.gr

Μάστιγα αποτελούν τα «πειραγμένα» ταξίμετρα και τα «πειρατικά» ταξί στον κλάδο των επαγγελματιών αυτοκινητιστών. Με στόχο την καταπολέμηση των «πειραγμένων» ταξιμέτρων, δημοσιεύθηκε αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει πρόστιμα από 500 έως 10.000 ευρώ, έως και οριστική αφαίρεση της άδειας ταξί.

Αναφορικά με τα «πειρατικά» ταξί, τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να αναφέρονται σε ελάχιστες περιπτώσεις, ωστόσο το φαινόμενο είναι πιο διευρυμένο. Πέρυσι, διαπιστώθηκαν 17 περιπτώσεις για παράνομη-πειρατική κυκλοφορία ταξί, ενώ εφέτος 5. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, «τα πειρατικά ταξί, που κυκλοφορούν κυρίως βράδυ, είναι σαφώς περισσότερα».

Οσον αφορά τα «πειραγμένα» ταξίμετρα, η αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει τα ακόλουθα:

* Για μη συμμορφούμενα ταξίμετρα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ στον κατασκευαστή ή εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο ή εισαγωγέα ή διανομέα.

* Για ταξίμετρα που είναι ήδη εγκατεστημένα σε ταξί, εφ' όσον εντοπιστεί σφάλμα, πέραν του μέγιστου επιτρεπόμενου και μέχρι και το διπλάσιο αυτού, επιβάλλεται στους οδηγούς, που καταλαμβάνονται να οδηγούν τα οχήματα, διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ.

* Για την αποδεδειγμένη, καθ' οιονδήποτε τρόπο, αλλοίωση των δεδομένων που δέχονται τα ταξίμετρα, ή την καταδολίευση των ίδιων των ταξιμέτρων ή την αλλοίωση των ενδείξεων των ταξιμέτρων, πέραν των ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται στους οδηγούς που καταλαμβάνονται να οδηγούν τα οχήματα, στα οποία αυτά είναι τοποθετημένα, διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ.

Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και στην περίπτωση εντοπισμού σφάλματος, πέραν του διπλασίου του μέγιστου επιτρεπόμενου, καθώς και στις περιπτώσεις εντοπισμού ιχνών επέμβασης στις καλωδιώσεις, στις συνδεσμολογίες και στις διατάξεις που δύνανται να επηρεάζουν την ορθή και νόμιμη λειτουργία του ταξιμέτρου.

* Σε περίπτωση που εντός διαστήματος πέντε ετών από την επιβολή των ανωτέρω κυρώσεων διαπιστωθεί υποτροπή από τον ίδιο οδηγό, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων ευρώ.

Εφ' όσον εντός της ίδιας πενταετίας ο ίδιος παραβάτης καταληφθεί τρίτη φορά, τότε εάν είναι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης του οχήματος του αφαιρείται οριστικά η ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου, όπως και η άδεια κυκλοφορίας.

* Οποιος εμπορεύεται, παραχωρεί, κατασκευάζει ή εγκαθιστά τα μέσα για τα «πειραγμένα» ταξίμετρα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο είκοσι χιλιάδων ευρώ. Στην περίπτωση που ο διαπράξας το αδίκημα αυτό είναι το εξουσιοδοτημένο συνεργείο επισκευής και τοποθέτησης ταξιμέτρων, αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος για διάστημα έξι μηνών.

Με στόχο την καταπολέμηση των «πειραγμένων» ταξιμέτρων, πέρα από τα πρόστιμα, η Αστυνομία και το Λιμενικό έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε τουριστικές πιάτσες, όπως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το λιμάνι του Πειραιά και στα ΚΤΕΛ Κηφισού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...