Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Η επιστήμη κατέληξε: Οι κάτοχοι BMW και Prius, οδηγούν χειρότερα από όλους!


Για άλλη μία φορά, η επιστήμη, εντός ή εκτός εισαγωγικών, έρχεται να επιβεβαιώσει τα καθημερινά μας βιώματα. Αυτή τη φορά, αντικείμενο της μελέτης ήταν η σύνδεση των οδηγικών συνηθειών ενός ατόμου με το πόσο εύπορο είναι το εν λόγω άτομο. Με λίγα λόγια, τα λεφτά επηρεάζουν τον...
τρόπο με τον οποίο οδηγούμε;

Ο Paul K. Piff, ερευνητής στο Ινστιτούτο Προσωπικότητας και Κοινωνικών Μελετών στο Πανεπιστήμιο της California, στο Berkeley, διεξήγαγε μία έρευνα για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Η ομάδα του Piff, μάζεψε δυο διαφορετικές ομάδες δεδομένων. Πρώτον, διάλεξε μία συγκεκριμένη διάβαση και έβαλαν έναν πεζό στην μία άκρη της. Όσο το αυτοκίνητο πλησίαζε και φυσικά πριν φτάσει στο σημείο να είναι αναγκασμένο να πραγματοποιήσει φρενάρισμα πανικού, ο πεζός έκανε ένα βήμα στον δρόμο σαν να πήγαινε να διασχίσει τη διάβαση. Ο νόμος στην California, υποχρεώνει τους οδηγούς/αναβάτες να σταματούν στις διαβάσεις όταν υπάρχει κάποιος πεζός σε αυτές. Έτσι, το πρώτο δείγμα αφορούσε τη συμπεριφορά 152 οδηγών απέναντι σε πεζούς στη διάβαση. Δεύτερον, η ομάδα του Piff, διάλεξε μία πολυάσχολη διασταύρωση και παρατήρησε πόσο πιθανό ήταν κάποιοι οδηγοί να «κόβουν» κάποιους άλλους ενώ δεν είχαν προτεραιότητα. Αυτό το δείγμα αποτελούνταν από 274 αυτοκίνητα.

Αφού συγκέντρωσαν τα δεδομένα, τα ξεκαθάρισαν. Καθόρισαν το φύλο και την ηλικία του οδηγού, την ηλικία και την εμφάνιση του αυτοκινήτου κ.ά. Όταν ήρθε η ώρα για τα αποτελέσματα, κανείς δεν μπορεί να πει πως εξεπλάγη.

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα, ήταν πως το 80% περίπου των αυτοκινήτων/οδηγών, συμπεριφέρονταν σωστά στον δρόμο, κάτι το οποίο είναι θετικό. Μετά ξεκινούν τα καλά όμως… Ένα από τα βασικά σημεία της μελέτης, είναι πως η πιθανότητα ενός οδηγού να ακολουθήσει παραβατική ή «αντικοινωνική» συμπεριφορά, αυξάνεται, όσο αυξάνεται το κόστος του οχήματος που οδηγεί.

Στο σκέλος με τη διάβαση, κανένα από τα «φθηνά» αυτοκίνητα δεν την πέρασε. Όλοι σταμάτησαν για να δώσουν προτεραιότητα στον πεζό.

Στο ίδιο σκέλος μάλιστα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άντρες οδηγοί, είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσουν σε σύγκριση με τις γυναίκες ενώ και τα δύο φύλα, ως οδηγοί, είναι πιθανότερο να σταματήσουν για γυναίκα πεζό και όχι για άντρα.

Μία από τις σημαντικότερες τάσεις μάλιστα, ήταν πως τα πιο φανταχτερά αυτοκίνητα, ήταν λιγότερο πιθανό να σταματήσουν, ανεξαρτήτως φύλου οδηγού ή πεζού και οι οδηγοί BMW ήταν οι χειρότεροι.

Τέλος, στην Bay Area του San Francisco, όπου η κατοχή Toyota Prius θεωρείτε status symbol, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν το εν λόγω όχημα στην premium κατηγορία.

Στην κατηγορία οχημάτων υψηλότερου status, οι οδηγοί Toyota Prius είχαν την τάση να σημειώνουν τις περισσότερες παραβάσεις από όλους είπε ο Piff…

Για δες τελικά, που κάποια στερεότυπα επιβεβαιώνονται έως έναν βαθμό. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει πως αν είσαι πλούσιος, είναι σίγουρο πως οδηγείς σαν να σου ανήκει ο δρόμος, όπως δεν σημαίνει πως εάν είσαι φτωχός, οδηγείς αλτρουιστικά… απλά κάθε μελέτη έχει το ενδιαφέρον της…

[Πηγή: NYTimes]
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε μας τα σχόλια σας, θα δημοσιευτούν αν δεν είναι συκοφαντικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...